VPS Gen 3 i serwery dedykowane Pomoc

Usuwanie użytkownika systemu Linux

Możesz usunąć starych użytkowników z serwera z systemem Linux. Spowoduje to unieważnienie dostępu za pomocą SSH dla tego użytkownika i usunięcie jego praw własności do plików i katalogów.

Uwaga: Opisywane tu czynności powinny przynieść oczekiwany rezultat we wszystkich dystrybucjach systemu Linux, tj. Ubuntu, CentOS itp.

  1. Zaloguj się na serwerze przy użyciu SSH.
  2. Przełącz konto na użytkownika root:
    sudo su -
  3. Użyj polecenia userdel, aby usunąć starego użytkownika:
    userdel nazwa danego użytkownika
  4. Opcjonalnie: Możesz też usunąć katalog domowy użytkownika i jego katalog z pocztą, używając opcji -r w poleceniu:
    userdel -r nazwa danego użytkownika
    Ostrzeżenie: Usuń katalog domowy użytkownika tylko wtedy, gdy masz pewność, że nie potrzebujesz jego plików ani poczty.

Następny krok

  • Aby uzyskać więcej informacji na temat polecenia userdel, wyświetl stronę pomocy man, wpisując man userdel w oknie SSH.